Type and press Enter.

Vegansk = bæredygtigt?

Reklame. Dette indlæg er lavet i samarbejde med Natural Living, som er en plastikfri webshop med et bredt udvalg af veganske produkter. Sammen sætter vi fokus på hvordan bæredygtighed og veganisme kan gå hånd i hånd.

Selvom det at være veganer måske anses som at være lig med at leve bæredygtigt, så er det faktisk ikke helt rigtigt – ikke nødvendigvis i hvert fald. Veganisme defineres som “en måde at leve på, som søger at undgå (så vidt som muligt og praktisabelt) alle former for udnyttelse af og grusomhed imod dyr til føde, tøj og andre formål” og derfor kan man sige, at bæredygtighed egentlig er en “sidegevinst” i forhold til at leve vegansk – ligesom sundhedsfordelene er. Det er bæredygtigt at spise planter frem for dyr (læs meget mere her), men der er bestemt også mange slags valg at træffe inden for veganisme som i sig selv er mere eller mindre bæredygtige. Du gør en kæmpe forskel for klima, miljø, dyr og mennesker ved at vælge vegansk – men hvis du har mod på det, så er der også en helt masse andre ting at tage fat i!

Det er pr. definition vegansk at flyve – knap så bæredygtigt. Det er pr. definition vegansk at bruge engangsplastik – heller ikke så bæredygtigt. Det er pr. definition vegansk at købe fast fashion tøj (lavet af syntetiske eller plantebaserede materialer ) – meen igen heller ikke lige det mest bæredygtige.

Jeg vover at påstå, at mennesker der lever vegansk også ofte har eller får en interesse for bæredygtighed – mange synes måske, at det går hånd i hånd, men det behøver det jo som sagt ikke at gøre. Personligt er min interesse for at passe bedre på jorden kommet efter jeg er blevet veganer… Det kunne faktisk være interessant at undersøge det nærmere og måske komme frem til tal – går du op i bæredygtighed fordi du er veganer, går du op i bæredygtighed og er så blevet veganer, eller er du veganer og tænker ikke så meget over bæredygtighed? Det ville være spændende at høre mere om..

I hvert fald er alle indlæg på min blog centreret omkring begge ting, fordi det netop interesserer mig og er vigtigt for mig – du kan derfor altid læse mere og finde inspiration ved at kigge rundt. Det jeg oftest støder på af ikke-vegansk i “den bæredygtige verden” (som jeg lige kalder det – det er 2019 og der er heldigvis stort fokus på det i form af butikker, caféer, blogs, koncepter osv.) er ingrediensen bivoks, læder og uld som bæredygtige materialer i f.eks. tøj, sko og møbler, dyreforsøg (af f.eks. make-up, rengøringsartikler eller lignende) samt dyrehår i f.eks. opvaskebørster og hårbørster. Men valget er ikke enten eller – det står ikke mellem sølvpapir og beeswax-wraps, og du kan godt få opvaskesæbe der både er godt for dig, dyrene og planeten på én gang.

Hvad tænker du om emnet? Og hvad interesserer dig? I hvilken rækkefølge er interesserne kommet?

Nedenfor viser jeg lidt af de produkter som findes hos Natural Living, som jeg har været heldig at få lov at kigge nærmere påprodukterne er skånsomme for klima og miljø, veganske og tilmed også æstetisk smukke alternativer til ting i hverdagen der ellers ofte er det modsatte.

Psst billederne (bortset fra de veganske foodwraps) er taget dagen jeg fik dem ind af døren, da jeg tænkte, at en ubrugt deo, ubrugt opvaskesæbe og et ikke-nedbrændt lys ville foretrækkes på billeder. Jeg har efterfølgende testet det i en månedstid, så det kan du læse oplevelsen af herunder..

Soyalys med citrus (flere varianter)

Fint, æstetisk og velduftende lys lavet af GMO-fri soyavoks og rapsvoks – håndlavet i Roskilde, og kan genopfyldes dér når det er brændt ned! Glassene er genbrugt fra Mandø, og blomsterne er fra økologiske enge i Bjert. Lysene pynter og spreder god, gammeldags dansk hygge og vil også være perfekt som en værtindegave. Detaljer om lyset får du lige her:  Lysene er helt fri for petrokemiske stoffer, parabener, konserveringsmidler og andre unaturlige tilsætningsstoffer. Emballage og label er lavet af genbrugt og FSC certificeret papir.

Deodorant med lavendel og bergamot (flere varianter)

En vegansk og CF deodorantstift med 100 % nedbrydelig emballage. Den består udelukkende af naturlige ingredienser, og er faktisk (i modsætning til hvad man desværre ellers kan være uheldig at støde på hos naturlige deodoranter) både effektiv og langtidsvirkende. Jeg har brugt den dagligt i en måneds tid både på arbejde, cyklende og hjemme. Huden bliver ikke irriteret, den smitter ikke af på tøjet, den er drøj i brug og der er tænkt på både dyr, mennesker og bæredygtighed. What’s not to like!

Fast opvaskesæbe

Den her var jeg meget spændt på, men må indrømme, at jeg er virkelig (positivt) overrasket. Jeg har altid brugt en vegansk opvaskesæbe i en dunk af genbrugsplast, men selv genbrugsplasten er overflødig, når sæben ikke længere er flydende men i stedet fast. Jeg har brugt den til daglig opvask og det fungerer bare – den står som vist på billedet i en lille sæbeskål, og så bruger jeg en våd opvaskebørste til lige at køre over den et par gange. Den opløser snavs og madrester, og skummer op præcis som den flydende sæbe. Den kan faktisk også bruges som pletfjerner (jeg venter spændt på, at jeg får lavet en plet) og den kommer til at holde i laaang tid, fordi man bruger så lidt af gangen. Den består af blandt andet kokos, som er naturligt antibakterielt, og er håndlavet af mor og datter i L.A. Slut med flydende opvaskesæbe herfra!

Frisk på mere fast sæbe? Læs mere her omkring fast sæbebar og shampoobar!

Veganske foodwraps u. bivoks

Bivoks-wraps er et populært alternativ til f.eks. staniol, madfilm og lignende engangsløsninger. Dog behøver der som sagt tidligere hverken være staniol eller dyr indblandet, fordi du kan nemlig sagtens pakke dine madrester eller din madpakke ind med eksempelvis de her veganske og økologiske foodwraps. I stedet for bivoks er der brugt candelilla voks, rapsolie, harpiks og jojobaolie. Den her pakke indeholder tre styks i forskellige farver med fine mønstre hver i sær. Det er et stykke stof af bomuld med en blanding af voks og olie, som gør, at man kan varme det op i hænderne og få det til at forme sig efter f.eks. madvarer eller skåle og tallerkener. De fungerer perfekt, og har været brugt flittigt til vores madrester og til f.eks. at transportere lækre boghvedemuffins til og fra mit arbejde… Når de en dag er slidt op, så kan de nedbrydes i kompostbunken! Brug det for at undgå engangsemballage on the go samt hold dine madvarer friske i længere tid.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *