Type and press Enter.

Plastik nej tak: 10 idéer til at mindske dit forbrug

zero waste vegansk bæredygtigt plastik fri produkterPlastik-frie produkter: bestik-pung med bambusbestik og metalsugerør, vatpinde af træ og bomuld, safety razor i metal og bambus, bambus tandbørste, ansigstvask med aktivt kul fra Isangs, shampoo-bar fra Lundegaardens hudpleje, drikkedunk fra Chilly’s Bottles og et shopping-net.

Plastikfri livsstil: 10 idéer til at mindske dit forbrug

EU har netop meddelt at de arbejder på et forbud mod en række plastik-produkter, som vil træde i kraft i 2021, hvis medlemslandene stemmer for. Det vil mindske plastikaffald i havene, og derved være en kæmpe gevinst for både dyr, mennesker og planeten. Man kan jo kun håbe andre dele af verden vil efterligne det gode eksempel, så man kan komme det alvorlige plastik-problem til livs. Heldigvis behøver du ikke vente helt til 2021, fordi du kan allerede arbejde dig frem mod en mere ansvarlig og plastik-fri verden lige nu og her! Herunder får du 10 håndgribelige tiltag der vil gøre en forskel:

1. Nej tak til plastikposer ved shopping/indkøb – tag dit eget net med
Måske en kliché, men den er værd at nævne. Sig nej tak til plastikposer når du handler i Netto eller shopper andre steder. Brug et bomuldsnet eller en anden form for genanvendelig pose, så du sparer både dig selv og miljøet for endnu en plastikpose – det gælder også de små poser man kan tage til frugt og grønt (undlad eller brug en mindre bomuldspose, mesh-bag eller lignende). Hvis du har svært ved at huske det, så sørg for at have lagt et net i f.eks. alle dine tasker og i din bil (hvis du har sådan en) – så glemmer du aldrig nettet derhjemme, heller ikke hvis du handler spontant.

2. Medbring dit eget sugerør eller sig nej tak
Første step er – hvor nødvendigt er dit sugerør egentlig? Børn samt mennesker med diverse handicap eller andre fysiske udfordringer bruger måske sugerør af nødvendighed (engang da jeg brækkede begge arme, havde jeg ret meget brug for det i starten). Men hvis det egentlig ikke er så vigtigt for dig, så sig nej tak. Du kan også anskaffe dig et genanvendeligt sugerør, som du kan have med dig i tasken eller bruge derhjemme til f.eks. smoothies eller drinks. Du kan finde link til sugerør, børste plus taske her.

3. Hav bestik og drikkedunk i tasken – og undgå andre engangsløsninger
Den her kommer i forlængelse af punktet før – ikke kun sugerør, men sig nej tak til engangsplastik generelt. Kopper, flasker, bestik, vatpinde, sugerør, tallerkener osv. er alt sammen noget du enten ikke behøver eller kan få i andre materialer som du i stedet kan bruge igen og igen. Jeg har en lille pung (se billedet øverst) med et metalsugerør og et sæt bambus bestik – den kan jeg have med mig overalt, og det samme gælder min drikkedunk. Min lille bestik-pung kan købes her og drikkedunken (som holder tæt!) kan købes her.

4. Drop engangsskrabere og anskaf dig en safety razor
Bruger du engangsskrabere til hårfjerning? Dén vane er heldigvis nem at lave om på, og det sparer dig for mange penge og naturen for meget plastik-affald. Læs mere om safety razors i mit andet blogindlæg her.

5. Køb fødevarer uden emballage
Den her kan være svær. I sær hvis du ikke bor i København og hvis du måske går op i økologi – fordi som bekendt findes der mange gode løsninger i KBH området (som GRIM og Løsmarked), og så pakkes økologiske varer tit i plastik emballage. Opgiv dog ikke – køb store mængder tørvarer (f.eks. på buywholefoodsonline), genbrug og affaldsorter emballagen. Du kan også gå efter madvarer i pap og glas. Ethvert køb gør en forskel, og det handler ikke om at skulle gøre alt eller ingenting – gør dit bedste og opfordr dine nærmeste til at gøre det samme!

6. Brug en bambus-tandbørste
Tandbørster bruger vi en del af, og heldigvis behøver du ikke købe en der består af ren plastik. Bambus tandbørster kan f.eks. findes i Normal, på Suztain.dk og efterhånden en del andre steder også.

7. Brug alternativ til fryseposer
Opbevar madvarer i f.eks. bøtter, glas og poser af andet materiale, som f.eks. komposterbare poser som dem her. Anskaf dig en god madkasse til din frokost af f.eks. metal, og gør det til en vane at fryse ting ned i andet end plastik-fryseposer. Det er selvfølgelig ikke kun fryseposer du bør overveje at skifte ud, men også andre plastik-poser som hundeposer (komposterbare hundeposer kan findes her) og affaldsposer.

8. Undgå mobilcovers af plastik
Den her tænkte jeg ikke selv over i starten. De fleste der har en mobiltelefon, har også et cover på. Men overvej lige hvor mange af dem der er lavet af plastik – og det er jo slet ikke nødvendigt. Jeg har selv et komposterbart mobilcover fra Pela Case som jeg elsker! Ikke kun fordi det ikke består af plastik, men også fordi det er i virkelig god kvalitet. Jeg har haft mit i et stykke tid nu og taber jævnligt min telefon – og man kan ikke engang se en eneste brugsskramme på det. Stor anbefaling!

9. Brug ikke karklude, skurresvampe og lign. med mikroplast
Der er heldigvis kommet fokus på disse husholdningsprodukter, som desværre er det rene plastik-crap. Når du slider og vasker disse produkter udleder du mikroplast ud i naturen – og det er noget skidt. Alle disse produkter findes heldigvis også i bæredygtige versioner, så du behøver ikke gå på kompromis med så meget. Tag f.eks. et kig på Suztain.dk, hvor du blandt andet kan finde karklude og skurresvampe, som har en væsentlig længere levetid end de almindelige artikler og som er helt fri for plastik og andre skadelige ting og sager.

10. Køb plejeprodukter uden plastik(-emballage)
Og her mener jeg alt lige fra shampoo og sæbe til mascara, vatrondeller og vatpinde.  Du kan læse her om mine genanvendelige vatrondeller og her om bæredygtig og plastik-fri hårfjerning. Andre tiltag kunne være at klippe vaskeklude af gamle håndklæder, bruge fast håndsæbe i stedet for flydende og anskaffe dig en menstruationskop.

Mere inspiration:
Der er masser af ting at gå igang med – og hvis du vil have mere inspiration kan du følge med på min FB side her og melde dig ind i grupperne “Zero Waste Danmark – gruppen” og “Zero Waste Vegans – DK” på FB.
Jeg håber du kunne bruge det, og føler dig klædt på til en mere plastikfri dagligdag – det er slet ikke så svært. Smid gerne en kommentar, et spørgsmål eller et godt tip til plastik-fri livsstil!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *