Type and press Enter.

Fødevarefællesskab: Lokale og øko grøntsager i sæson

fødevarefællesskab

Aalborg fødevarefællesskab – første oplevelse

Min kæreste og jeg har meldt os ind i et “fødevarefællesskab”, som det så fint hedder. Vi flyttede til Aalborg i august, og da vi var til bæredygtighedsfestival her i byen, snakkede vi med en dame som fortalte os om konceptet. Lidt langsom har man lov at være, fordi det er først nu her vi har fået meldt os ind – meeen jeg tror vi bliver rigtig glade for det!

Aalborg Fødevarefællesskab er drevet af frivillige og er afhængig af alle medlemmers hjælp. Man køber lokalt producerede økologiske fødevarer direkte fra landmændene, og springer derfor mellemleddet over i form af butikker osv. Jeg synes det er en super fin idé – prisen er fair, man støtter op om lokale landmænd og man får friske, danske og økologiske grøntsager i sæson. Man bestemmer selv hvor ofte man vil købe, og om vil købe en hel eller en halv pose – 100 kr for en hel og 50 for en halv.

Det foregår hver onsdag, og i går hentede vi vores første pose. Jeg troede faktisk også at grøntsagerne ville være uden emballage, men der tog jeg desværre fejl – der er plastik som i supermarkederne, hvilket jeg ellers også havde håbet at vi kunne undgå. Det giver dog lidt mere mening, at de er nødt til at blive pakket ind i noget, da der stadig er ret så meget jord på grøntsagerne – ingen tvivl om at de er meget friske! Jeg håber man i fremtiden kan finde andre løsninger, som f.eks. kompostbare poser, poser af brunt papir eller andet. Om det har noget med årstiden at gøre (mere “vådt”), skal jeg ikke kunne sige. Måske bruges der ikke lige så meget plastik, hvis jorden på grøntsagerne er tør og mindre mudderagtig?

I ugens pose fik vi skorzonerødder, jordskokker, et knoldselleri, en gigantisk rødbede, palme- og grønkål samt et hokkaidogræskar. Rigtig fine ting, som jeg er spændt på hvad vi kan få ud af! Skorzonerødder har jeg aldrig hørt om før, og den der rødbede skal jeg nok være lidt opfindsom for at få bugt med – men nu ser vi! I næste uges pose er der ifølge hjemmesiden løg, porrer, hvide gulerødder, bolsjestribede beder, bagekartofler, kål og rosenkål.

Der findes flere ordninger lignende dette i andre byer – man kan også bestille frugt og grønt fra f.eks. Aarstiderne, Økovejen eller GRIM. Kender du flere og er du selv medlem af noget lignende?


fødevarefællesskab

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *