Type and press Enter.

Bæredygtig mode: Efterårsjakker til (næsten) ingen penge

bæredygtig mode

Genbrugsmode og efterår

Oktober er i fuld sving, og selvom det måske lige har været mere sommer end efterår i vejret, så er en efterårsjakke nok før eller siden en nødvendighed. Bæredygtig mode er blevet noget mange går op i og heldigvis for det.
Der kommer utallige nye jakker i butikkerne og sæsonens tendenser former moden og gadebilledet. Der er desværre ikke meget bæredygtigt ved at hoppe i forbrugsfælden med begge ben, fordi man kan hurtigt købe sig fattig i jakker som man bliver træt af hurtigere end man kan nå at svinge kortet. Hvis du har en jakke fra sidste år du kan bruge, så er det jo bare skønt, men hvis du er på udkig efter en ny, så er du i samme situation som jeg lige har været – og derfor vil jeg lige vise jer de køb jeg selv har erhvervet mig til min overtøjssamling samt give dig et par tips til dit køb af bæredygtig mode.

På billederne kan I se de nye tilføjelser til mit klædeskab. Jeg endte med at købe en rødbrun lang jakke på Tradono til 250 kr – ubrugt og dejlig varm. Det her bliver min “primære” efterårsjakke, og jeg kiggede specifikt efter en der var varm og lang – fordi jeg gider virkelig ikke at fryse mens jeg cykler rundt i Aalborgs gader og stræder. Mit andet køb er en kort trenchcoat fra Røde Kors som jeg gav sølle 60 kr for – den fejler ingenting og jeg kommer til at bruge den på varmere dage, evt. med en strik indenunder. I samme Røde Kors købte min kæreste en army-grøn bomberjacket til 60 kr også.

Tøjproduktion er en kæmpe belastning for vores miljø, og der findes den dag i dag masser af gode genbrugs- og secondhand muligheder, så det er slet ikke så svært med bæredygtig mode. Du sparer ofte penge ved at købe brugt/privat, og det er absolut det mest bæredygtige valg – det er en vare som allerede er produceret. Med hvad så med det veganske? Det her tænker jeg ofte over – jeg er jo veganer og kunne ikke finde på at købe f.eks. uld eller læder fra nyt, da jeg ikke ønsker at støtte industrien. Men jeg er altså også veganer for at passe på miljøet, og derfor vil jeg til hver en tid vælge genbrug over nyt, hvis jeg kan finde det jeg leder efter – også selvom der skulle være en større eller mindre uldprocent i f.eks. en jakke. Ofte er veganske jakker (og andet tøj) produceret af store dele syntetiske materialer, hvilket jo slet heller ikke er særlig godt for miljøet. Heldigvis kan man være heldig at finde veganske butikker der også tager et ansvar i forhold til miljøet, f.eks. ved at bruge genbrugt polyester eller andre former for bæredygtige og ikke-animalske materialer. Jeg vil ikke købe en uld-jakke fra ny, men jeg vil heller ikke prioritere en secondhand uld-jakke fra, for i stedet at vælge en spritny vegansk polyester-jakke. Jeg ved der findes mange holdninger til dette, og jeg synes det er et interessant emne – men jeg ved i hvert fald det føles rigtigt for mig ikke at smide mine penge efter noget nyt tøj, hvis jeg kan finde det jeg skal bruge, som allerede er produceret, selvom der måske er noget ikke-vegansk i. Sådan ser jeg på bæredygtig mode, selvom jeg er veganer. Hvad tænker du, og hvordan prioriterer du selv dine køb? Det kunne være spændende at høre forskellige input!

Find din nye efterårsjakke her:
– Tradono
– Trendsales
– Dine lokaler genbrugsforretninger (Røde Kors, Blå Kors, Kirkens Korshær osv..)
– Veras Market Coat Edition d. 21/10 i KBH (link til Facebook event her)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 comments

  1. Skide godt opslag Fry! Er fuldstændig enig med dig

    1. Tak Simone <3 Dejligt at høre - jeg ved der findes mange meninger, og man kan nemt komme i gråzoner, men det her føler jeg ihvertfald jeg kan stå inde for!