Type and press Enter.

At spare på vandet: 5 ting du kan gøre

vand flaske spare på vandet

At spare på vandet – det kan vi alle gøre!

At spare på vandet er en god idé af mange årsager – blandt andet for vores natur og for din pengepung. De fleste vil nok mene at de er rimelig gode til at spare på vandet, men alligevel kan man godt komme til at tage det lidt for givet, at man altid bare har adgang til helt rent og fint drikkevand i de mængder man nu har lyst til. Der findes mange gode tips og idéer til, hvordan vi kan spare på vandet og passe endnu bedre på det. Jeg har samlet 5 af dem herunder, som du kan tage til dig og derved spare på vandet!

1. Flaske med koldt vand i køleskabet
I stedet for at vente på at vandet er blevet koldt nok til at slukke tørsten i, så opbevar en flaske med vand i køleskabet, så du altid har iskoldt drikkevand klar. En flaske med patent låg er fin til formålet, og kan findes i de fleste genbrugsbutikker.

2. Vandbesparende vandhaner og brusehoveder
På Aalborg Bæredygtighedsfestival 2018 købte min kæreste og jeg to små dimser til at sætte på vores vandhaner i henholdsvis køkkenet og på badeværelset. Vandhanerne fungerer selvfølgelig helt optimalt og som de plejer, men der kommer en meget mindre mængde vand ud, når man tænder for dem. Der findes mange forskellige slags, og det kan i den grad anbefales at skaffe dem til både vandhaner og brusehoved!

3. Aldrig hæld vand ud – find noget at bruge det til
Vand tilovers fra din drikkedunk? Hæld det i planten. Kogt for meget vand i elkedlen? Hæld det over karkluden. Alle de små rester vi har i løbet af dagen, er vand der stadig kan bruges i stedet for at hælde det direkte ud.

4. Saml vand fra badet
Det bedste er selvfølgelig at gå direkte ind i badet, selvom vandet er koldt. Hvis du er den lidt mere kuldeskær type, så saml vand i en spand/balje mens du venter på at det bliver varmt, og brug det opsamlede vand til opvask, toiletskyl, planter, rengøring osv.

5. Drop animalske varer og køb nyt med omtanke
Det er måske det mere inddirekte spare-tip. Dyr drikker masser af vand når de er i live, før mennesker slagter og spiser dem. 15500 liter vand for 1 kilo oksekød? Det er virkelig meget vand og det svarer til over 100 brusebade. Hvis vi snakker oksekød, så findes der heldigvis veganske 1:1 produkter, så du kan lave lækkert mad som ligner det du plejer – prøv f.eks. min opskrift på vegansk spaghetti bolognese. Der bruges også meget vand i produktionen af f.eks. tøj – bomuld bruges eksempelvis i tøj, så derfor kan det være en god idé at skære ned på sit forbrug af nyt tøj.  Så hvis du stopper med at spise animalsk og omlægger dine forbrugsvaner, så gør du en forskel og sparer verden for mange, mange liter vand.

Har du et godt tip du vil dele?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

One comment

  1. […] Find flere gode vandsparetips hos FreyaEmilie. […]